Myconfidence.dk

 
Home De 4 Cér
 
 
Clarity Klarhed.


 

 

Modsat farvede ædelstene bruger alle laboratorier og gemmologer det samme klarhedsgradueringssystem, opfundet af GIA. Det inddeler en diamants klarhed efter hvor mange indeslutninger diamanter har og hvor de er placeret i diamanten. Det er uden betydning for gradueringen hvilket type indeslutning og hvilken farve indeslutningen har, men størrelsen og placeringen er afgørende faktorer i gradueringen

Man inddeler klarhed i følgende opdelinger som hver vil blive forklaret nedenfor FL, IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, SI3(denne bruges kun af nogle laboratorier), I1, I2 og I3.

 

FL til SI2 omtales ofte som ”eye clean” diamanter. Det betyder at man ikke kan se forskel på 2 ellers ens diamanter i klarhedsgraduering fra FL (fejlfri) til SI2 med det blotte øje og alene sjældenheden er forskellig.

 

 

 

 

GIA klarhedsgraduering er inddelt således:

 

FL. Dette er helt rene diamanter uden urenheder hverken på ydersiden eller inden i. (disse diamanter er ekstremt sjældne)

 

IF. Disse diamanter er fejlfri indeni men har urenheder på ydersiden af diamanten. (disse diamanter er meget sjældne)

 

VVS1. Disse diamanter har kun en lille indeslutning og den må ikke ses gennem overfladen (table). En anden faktor er at den skal være meget svært at finde under 10 x forstørrelse selv for trænede gemmologer.

 

VVS2. Disse diamanter har kun en lille indeslutning der må ses gennem (table) eller et par små indeslutninger der ikke sidder i overfladen. En anden faktor er at den skal være meget svært at finde under 10 x forstørrelse selv for trænede gemmologer.

 

VS1. Disse diamanter har kun få indeslutninger og de må ikke ses gennem overfladen (table). En anden faktor er at man under 10 x forstørrelse skal bruge lidt tid på at finde dem, men nå de først er fundet, vil være let at finde igen.

 

VS2. Disse diamanter har kun få indeslutninger og de sidder overalt i diamanten, også i overfladen (table). En anden faktor er at man under 10 x forstørrelse skal bruge lidt tid på at finde dem, men når de først er fundet, vil være let at finde igen.

 

SI1. Her er der klart flere og større indeslutninger men de må ikke ses gennem overfladen (table) under 10 x forstørrelse. Indeslutningerne er også let at se i 10 x forstørrelse.

 

SI2. Langt den største variation eller bredde i klassificering ligger i SI2. Princippet er at der kan være adskillige indeslutninger og de kan være placeret overalt, bare de ikke er synlige med det blotte øje.

 

SI3. Denne klarhedsgrad foregår der en masse polemik omkring. Mange laboratorier bruger den ikke mens andre gør. Hos DGAL har vi valgt at bruge den alene fordi vi vurderer værdien af diamanter baseret på ”Rapaport” grossistpriserne og Rapaport prissætter diamanter i SI3 kvalitet. Hvis Rapaport ikke brugte SI3 ville vi heller ikke.  SI3 graden var opfundet af Tom Tashey, da han arbejdede for EGL laboratorium i Los Angeles i begyndelsen af 1990’. Tom Tashey mente at den meget store bredde i SI2 graden skulle deles op således at de dårligste SI2 skulle nedgraderes til SI3. Men desværre gav det hele bagslag for Tom Tashey. I stedet for at SI3 virkede som en nedgradering af de dårligste SI2, brugte markedet SI3 til at opgradere de bedre I1 diamanter. Derfor er SI3 diamanter ikke ”eye clean” men stadig pæne diamanter. Som jeg nævnte før er der en masse kontrovers omkring den klarhedsgrad hvor de ”gamle” gemmologer forbander den, hvorimod andre har accepteret den.

 

I1. Fra nu bliver det lettere at graduere selv om diamanterne bliver grimmere. Men reglerne for hvornår diamanter falder ind under I1, I2 eller I3 graden er ret simple. Reglen for en I1 er en diamant der har indeslutninger der er synlige med det utrænede øje og som ikke væsentligt har indflydelse på diamantens udseende og som ikke har væsentligt indflydelse på diamantens holdbarhed gradueres som en I1.

 

I2. Hvis en diamants indeslutninger ENTEN har væsentligt indflydelse på diamantens udseende eller diamantens holdbarhed gradueres den som en I2

 

I3. Hvis en diamants indeslutninger BÅDE har væsentligt indflydelse på diamantens udseende og diamantens holdbarhed gradueres den som en I3.

Så forskellen mellem I2 og I3 er altså at I2 er enten eller, hvor I3 er både og.

  

CE Diamanter.

CE Diamanter er ægte diamanter men her klarheden et problem og der er gjort noget for at diamanten ser bedre ud end den er bedømt i klarhed.

CE (Clarity enhance) processen. Opfundet af diamantsliber Zvi Yehuda.

Hans opdagelse var at nogle diamanter med naturlige sprækker kunne fyldes op med et stof, der minder om glas. Denne proces bevirker at sprækkerne ikke længere kunne ses uden lup. Man er også begyndt at bruge laser lys til at fjerne urenhederne og på samme måde fylde de små afbrændte hulrum op med dette glas lignede stof. Det kan dog ikke anbefales at købe CE diamanter, men få dem lavet af en rigtig diamant af dårlig og billig kvalitet af en fagmand og så få en  der laver CE diamanter til at lave den forbedrede CE diamant. En CE diamant holder udseendet i 70 år mener man men; en diamant er jo det hårdste og et meget bestandigt materiale så diamanten kan nok renses og få en tur igen.

Man kan sige at diamanten bliver sminket dette gøres også med laserlys der kan brænde en mindre urenhed væk.

 En CE diamanter sælges med 30 - 40 procent nedsættelse i pris på flere web sider der sælger CE diamanter.

 

 

 
  
 
Home De 4 Cér