Myconfidence.dk

 
Home Ædelsten
 
 
Opal.

Opal er en ikke-krystalliseret form af mineralet Silica, hvis kemiske betegnelse er SiO2H2O, og har agat og quartz i sin ”familie”. Opalens hårdhed måles på Mohs skala til 6,0 – 6,5 (i kontrast kan nævnes diamantens hårdhed på 10 og safirens på 8). Mange opaler er mere end 60 millioner år gamle og kan dateres til tiden, hvor dinosaurerne stadig var på jorden!
Opaler findes nær jordens overflade, hvor forhistoriske varme kilder strømmede.
Mere end 90 % af verdens kvalitets opaler kommer fra Australien, men kan også findes i Brasilien, Mexico, Grønland, Afrika og i den Amerikansk stat, Nevada. Alle sorte opaler kommer eksklusivt fra Australien.
Hvide opaler

Hvide opaler, også kendt som mælke-opaler, er solide stykker af opal med hvid eller lysegrå baggrund. Hvide opaler kan vise et farvespil i alle farver. Farven kommer oftest fra quartz, som er det samme mineral, som opal. Hvide opaler er ikke så sjældne, og er derfor ikke så dyre, som eksempelvis de sorte opaler. Men god kvalitet af hvide opaler kan være utrolig smukke og kan vise stort farvespil og ild. I takt med farvespil og ild stiger prisenSorte opaler


De sorte opaler er solide opaler og går fra sort til gråblå og dyb brun i baggrundsfarve. Den sorte opal reflekterer et minimum af lys fra omgivelserne og absorberer al hvidt lys. Dette betyder, at den farvemæssige effekt bliver større og får opalen og dens farver til at fremstå med en stor dybde og i skarp kontrast til hinanden.Boulder OpalerBoulder opaler er opaler, som sidder i den sten, hvori opalen er ”født”. Denne “modersten” er ofte en jernsten. Opalen kan ligge som et stort stykke i jernstenen eller som små stykker af opal. Sidstnævnte kaldes for en matrix opal.

 

 

Dubletter og Trippletter OpalerDubletter og trippletter er opaler, som er blevet limet sammen for at få dem til at fremstå, som de dyre sorte opaler. Når et tyndt stykke opal limes på en sort baggrund, synes denne mørkere og mere levende.

Dubletter består af 2 lag, som er limet sammen; nemlig topstykket, som er ægte opal og det nederste stykke, som er jernsten eller hårdt plastik. Netop fordi det øverste lag er ægte opal, er dubletter meget svære at genkende, når de først er sat i et smykke. De ligner simpelthen en sort opal.

Trippletter er som dubletter, men har generelt et tyndere opal-lag og har endvidere et gennemsigtigt lag, af plastik, glas eller quartz på toppen. Dette giver et skinnende udtryk, hvor lyset reflekteres direkte fra toppen af stenen.

 

 

Vedligeholdelse af opalVedligeholdelse af opal  

Da opalen er en ”levende” sten, som indeholder op til 30 % vand, skal den beskyttes mod varme og opløsningsmidler, som på anden måde kan ”udtørre” den.

Det anbefales ikke, at man bærer smykker med dubletter i badet eller ved opvask eller anden kontakt med vand. Grunden hertil er, at de to lag sten i dubletten, er limet sammen og denne lim er ikke altid beregnet til vand. Desuden vil opvaskemiddel og sæbe til vaskemaskinen kunne udtørre opalen. Sidstnævnte gælder for alle opaler.

Bær ikke opal smykker i swimmingpools eller jacuzzi.
Bær og rør ofte opal smykkerne, da olierne fra huden, tilfører opalen fugtighed.

Rens opal smykker med en tør klud eller forsigtigt med almindelig håndsæbe og lidt vand. 
 
Home Ædelsten