Myconfidence.dk

 
Home Ædelsten
 
 
Rubin. 

En rubin er med sin glød, varme og intensitet, mange kvinders foretrukne smykkesten.

 

 

 

Farvens mørkhed spiller også en stor rolle, der hvor en medium intens rød uden alt for meget mørkt giver rubinen den flotteste udstråling. Meget lyse rubiner betegnes til tider som pink safirer.
Når man bedømmer en rubins farve, er det vigtigt at gøre det under forskellige lyskilder, idet den røde farve kan variere meget. Har du mulighed for at sammenligne en rubins farve under lysstofrør og en alm. glødepære, vil du tydeligt kunne se en forskel.

Alle rubiner har mikroskopiske indeslutninger. En inde- slutning kan være små revner eller sprækker, andre mineraler eller f.eks. 'et krystal i krystallet'.
Hvis indeslutningerne ikke kan ses med det blotte øje eller ikke har større indflydelse på rubinens glans, vil det ikke betyde noget for kvaliteten og dermed prisen. Indeslutningerne i en rubin er dens fødselsmærker, og ligesom med mennesker findes ikke to helt ens. Indeslutningerne er bevis på, at rubinen er ægte (ikke syntetisk), ligesom de for eksperten kan afsløre rubinens oprindelsessted.

Korund  er aluminiumoxyd (Al2O3) på krystalform og er det næst hårdeste naturligt forekommende mineral (9 på Mohs' hårdhedsskala). Ordet korund er afledt af Hindi kurand. Diamant er det hårdeste mineral (hårdhed 10).

Korund anvendes primært som slibemiddel og smykkesten. Kun gennemsigtigt korund anvendes til ædelsten, f.eks. rubin  (forurenet med lidt krom - og andre korundfarver kaldes safir)


Næsten alle rubiner varmebehandles i en ovn ved 800 - 1600 grader for derved at udjævne farven, ligesom revner og urenheder i krystallet delvis forsvinder. Det er en internationalt anerkendt behandling, der bruges på 99.9% af alle rubiner. Indeholder rubinen f.eks. rutilnåle, indikerer det, at rubinen ikke er blevet varmebehandlet. Hvis den også har en jævn og flot farve, udmærket slibning og fin klarhed, kan prisen ofte overstige 10.000 til 500.000 DKK pr. carat! I 1988 blev en rubin på 15.97 carat solgt for utrolige 3.6 mill. dollars.

Mange rubiner bliver slebet i oprindelseslandet. Det er derfor ikke usædvanligt at finde rubiner, der ikke er symmetrisk slebne. Sliberne betales pr. vægt og tit er råkrystallet så asymmetrisk, at meget materiale ville gå til spilde, hvis rubinen skulle slibes med perfekte proportioner. Afvigelser og skævheder i slibningen kan have indflydelse på glansen og det generelle indtryk af rubinen. Er du interesseret i rubiner, er det godt at købe dem uindfattede, på den måde kan man bedst vurdere rubinens kvalitet.

Det var først omkring år 1800, at man opdagede, at rubiner og safirer var det samme krystal, kaldet corun- dum. Før den tid troede man også, at rød spinel og den røde granat var rubiner. Det er forskellige sporelementer i corundum bl.a. chrom, der giver det ellers farveløse krystal den flotte røde farve, der kendetegner rubinen. Corundum i alle andre farver end rød kaldes safirer. En rubin kan godt være rød/orange eller rød/violet, men når den dominerende farve ikke er rød, kaldes ædelstenen for en safir.
Netop farven er den vigtigste faktor, når man skal bedømme rubiner. Den mest eftertragtede farve kaldes 'due-blods farvet', en ren rød farve med en gnist af blå til violet

 

 

  

Rubiner af fin kvalitet er meget sjældne, og deres pris
og efterspørgsel på dem har altid været høj.

 Vægtfylde 3,90
Rubinen er meget hård og slidstærk, kun overgået af diamanten. Den har hårdheden 9 efter Mohs skala, en egenskab der gør den særdeles velegnet til smykker.

En rubin er med sin glød, varme og intensitet, mange kvinders foretrukne smykkesten. En rubin er tidløs. Rubin er en klassisk smykkesten. Rubinens røde farve har altid været associeret med helbredende kræfter vedrørende blodet og hjertet

 

 

Produktionsmetoderne ved nutidens udgravninger af rubiner er stort set de samme, som man brugte for flere hundrede år siden. Som oftest foregår udvindingen langs floder, hvor mange års regn har aflejret sig i bjergene og bragt de hårdføre rubiner ned ad floden. Flodgruset bliver udvasket i hånden for senere at blive sorteret på øjemål. Enkelte statsejede og meget få privatejede miner bruger dog maskiner.

 De vigtigste udgravninger gøres i Myanmar, Madagaskar, Sri Lanka og Tanzania, men også mange andre lande har en mindre produktion af fine rubiner deriblandt Afghanistan, Cambodia, Kenya, Vietnam, Australien, Brasilien, Indien, Malawi, Nepal, Pakistan Zimbabwe og USA.

Store rubiner på over 10 carat er nogle af de mest sjældne ædelsten i verden, endda mere sjældne end hvide diamanter af samme størrelse. Den største rubin blev fundet i Myanmar og vejede 400 carat. Af berømte rubiner kan nævnes 'Edward's Ruby' på 167 karat udstillet i London på det Nationalhistoriske Museum og 'Rosser Reeves Star Ruby' på 138.7 carat, som findes i Washington.


 

 
 

  
 
Home Ædelsten